Petogodišnji projekat za razvoj tržišta biomase, vredan tri miliona dolara će, prema očekivanjima, ostvariti smanjenje emisije ugljen dioksida (CO2) od približno milion tona u narednih 20 godina.

Biogas je sve prisutniji na energetskom tržištu Srbije otkako su UNDP i Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF) sproveli petogodišnji projekat vredan tri miliona dolara, koji je doveo do velikih ulaganja u nove inicijative za korišćenje biogasa u Srbiji. Očekuje se da će ovaj projekat doprineti neposrednom smanjenju emisije CO2 od približno milion tona tokom 20 godina trajanja ulaganja.

Projekat je usmeren na uspostavljanje politika i finansijskih mehanizama za smanjenje rizika u ovoj oblasti, konkretno kroz utvrđivanje propisa i cenovnog mehanizma koji će postrojenjima za proizvodnju toplotne i električne energije omogućiti da prodaju svoju električnu energiju državi za dalju distribuciju u okviru domaće električne mreže. Cilj projekta je da na ovaj način koncept ulaganja u biogas učini privlačnim.  

 „Cene biogasa ranije nisu postojale u Srbiji. Kada nešto nema cenu, podložno je pregovaranju, usled čega tržište postaje rizično. Sada, kada je utvrđena jasna cena - takođe poznata kao „feed-in“ tarifa – dobijaju se precizne dugoročne informacije o cenama, što investitorima olakšava situaciju“, rekla je Maja Matejić, portfolio menadžerka kancelarije UNDP u Beogradu.

U okviru ove inicijative je za razvoj održivih postrojenja na biogas kapaciteta 6.4 MW objedinjeno 1,6 miliona dolara obezbeđenih preko GEF grantova sa kapitalom i zajmovima komercijalnih banaka, uz mobilisanje više od 22 miliona dolara kroz ulaganja privatnog sektora radi podrške usmerene ka šest privatnih kompanija.

Grantovi su smanjili troškove kapitala i olakšali kompanijama da ulažu u razvoj održivih projekata sa biogasom, dok im je tehnička podrška u pogledu izrade biznis planova i studija izvodljivosti pomogla da prevaziđu poteškoće u razumevanju procesa stvaranja biogasa i povezivanja na mrežu. Osim toga, u okviru projekta ostvarena je saradnja sa opštinama kako bi se predstavio dragocen potencijal koji ova industriji ima.

 „Ključni kriterijum za dobijanje granta bila je sposobnost investitora iz privatnog sektora da pokažu da će moći da zatvore finansijsku konstrukciju, da je uspešno realizuju i ostvare profit“, objasnio je Džon O'Brajen, regionalni stručni savetnik za ublažavanje klimatskih promena u regionalnoj kancelariji UNDP u Istanbulu.  

Uvođenje šest novih postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije dovelo je do otvaranja ukupno 100 novih radnih mesta u oblasti zelene ekonomije, povećanja lokalne poreske baze (kroz porez na dohodak i porez na dobit pravnih lica), smanjenja otpada i otpadnih voda iz poljoprivredne proizvodnje i poboljšanja kvaliteta lokalne mreže za distribuciju električne energije. „Iako ovi brojčani podaci izgledaju simbolično, njihov uticaj na lokalne zajednice biće ogroman", dodao je O'Brajen. 

Pored ovoga, kroz projekat je uspostavljena i platforma za elektronsku trgovinu koja je doprinela proširenju tržišta i omogućila prodavcima i kupcima različitih oblika biogasa i biomase da uspostave kontakt.

Biogas nastaje razgradnjom organskih materija i neutralan je u pogledu oslobađanja ugljenika, što ga čini moćnim, ekološki prihvatljivim izvorom energije. Biogas se može dobiti iz različitih izvora, kao što su životinjski, poljoprivredni i industrijski otpad.

Icon of SDG 07

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve