Bač, Niš, Raška, Valjevo i Vrnjačka banja izabrani su u okviru javnog poziva za jedinice lokalne samouprave za učešće u dvogodišnjem projektu Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama koji finansira Vlada Švedske (SIDA), a sprovodi UNDP.

Odabrane opštine i gradovi će, uz finansijsku i stručno-savetodavnu pomoć projektnog tima, jačati partnerstvo između lokalnih vlasti i civilnog društva, na dobrobit građana i lokalnih zajednica. Projekat podržava uvođenje i širenje transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva (OCD) iz budžeta jedinica lokalne samouprave, čime se osigurava veće učešće građana u procesima donošenja odluka i unapređuje pružanje javnih usluga.

Odabrane partnerske opštine i gradovi će imati priliku da iskoriste bespovratna finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 330.000 dolara za finansiranje projekata od javnog interesa koje će da sprovode OCD. Posebna pažnja biće posvećena projektima koji doprinose ostvarivanju sledećih ciljeva održivog razvoja: cilj br. 1 (Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima), cilj br. 5 (Postići rodnu ravnopravnost i osnaživati sve žene i devojčice) i cilj br. 10 (Smanjiti nejednakost između i unutar država).

U Srbiji, uprkos adekvatnoj zakonskoj regulativi koja propisuje transparentno finansiranje projekata civilnog društva iz budžeta, često u praksi postoje nedostaci u njenoj primeni, od nepotpunih podzakonskih akata u opštini/gradu, do nejasnoća oko bodovanja prijava, članstva u komisijama za evaluaciju i nedostatka jasnih smernica za praćenje realizacije projekata.

Projektni tim će raditi sa izabranim lokalnim samoupravama kako bi se ova pitanja rešila i osigurala puna transparentnost u budućem finansiranju civilnog društva iz lokalnog budžeta.

Očekuje se da će kroz projekat najmanje 20 organizacija civilnog društva realizovati aktivnosti koje će doprineti kvalitetnijim i raznovrsnijim uslugama za građane u pet lokalnih zajednica.  

 

Icon of SDG 01 Icon of SDG 05 Icon of SDG 10

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve