Beograd, 18. oktobar 2019. - Prvi put će u Srbiji biti moguće da se samo jednim klikom donira hrana, zahvaljujući novoj digitalnoj platformi, koja će pomoći da se poveća količina hrane koja se donira, a samim tim i broj korisnika Banke hrane Beograd koji dobijaju obroke.

Digitalnu platforma zajedno će realizovati Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i kompanija Delez Srbija, koja je odlučila da na ovaj način nadogradi projekat „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, koji se od 2015. godine realizuje u 35 gradova u Srbiji i zahvaljujući kome 9000 socijalno ugroženih građana svakodnevno dobija hranu iz više od 70 organizacija korisnika Banke hrane.

Do sada je donirano više od 3000 tona hrane. Ovim projektom kompanija Delez Srbija i Banka hrane Beograd uspostavile su princip korišćenja viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi.

Novu digitalnu platformu za doniranje hrane u Srbiji razvija IT tim UNDP-a i ona je osmišljena tako da mogu da je koriste sve kompanije koje budu želele da se priključe ovoj inicijativi. Doniranje viškova hrane doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, posebno Cilja 2 – svet bez gladi i Cilja 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, dok istovremeno utiče na smanjenje emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte (GHG) koje proizvodi organski otpad.

Na panel diskusiji „Jednim klikom do donacije“, posle uvodne reči Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelјa zadužena za demografiju i populacionu politiku, obratile su se Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Radmila Ivetić, predsednica Udruženja Banka hrane Beograd i Milana Jevic Gledović, potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa Delez Srbije. Nakon toga predstavljena je digitalna platforma koja će biti puštena u rad u junu sledeće godine.  

Budući izgled platforme

Ministarka Slavica Đukić Dejanović i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap i predstavnici Banke hrane imali su priliku da pre panela posete Maksi supermarket Alonso kako bi se upoznali sa procesom doniranja hrane. Takođe su se upoznali sa predstavnicima  udruženja „Živimo zajedno“ i razgovarali o značaju projekta i podršci društveno odgovornih kompanija.

Ovom prilikom predstavnici kompanije Delez Srbija i UNDP-a potpisali su Memorandum o saradnji na razvoju zajedničke onlajn platforme.

„Kao kompanija, već četiri godine realizujemo projekat doniranja voća i povrća i starateški upravljamo viškovima hrane. Sada smo uz podršku naših partnera iz Ujedinjenih nacija u prilici da razvijemo model koji će proces doniranja učiniti sa jedne strane jednostavnijim za krajnjeg korisnika, ali i koji će uključiti veći broj humanitarnih organizacija i biti održiv“, izjavila je Milana Jević Gledović, potpredsednik pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija.

„UNDP sarađuje sa Vladom Srbije, organizacijama civilnog društva kao što je Banka hrane i privatnim kompanijama kako bi se smanjila količina hrana koja se baca. Manje bačene hrane znači i manje gladnih ljudi, što vodi smanjenju siromaštva, nejednakosti i negativnih uticaja na životnu sredinu. Doniranjem viškova hrane doprinosimo odgovornom korišćenju resursa, cirkularnoj ekonomiji i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, što istovremeno doprinosi ostvarivanju nekoliko ciljeva održivog razvoja. Delhaize je dao dobar primer, a mi pozivamo i druge da se pridruže. “ rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Icon of SDG 02 Icon of SDG 12

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve