Photo: https://elementarium.cpn.rs/naucni-krug/vodic-za-horizon-2020/

Ako ste istraživačka institucija ili kompanija koje se bavi projektima iz oblasti cirkularne ekonomije, pozivamo vas da se prijavite za  besplatnu 4-dnevnu obuku za pripremu i upravljanje projektima iz programa EU Horizont 2020 koja će se održati 12, 13, 19 i 20. septembra 2019. u Beogradu.

Zašto cirkularna ekonomija?

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji sprovodi projekat usmeren ka promeni linearnog pristupa proizvodnji i potrošnji (uzmi-napravi-baci) ka cirkularnoj ekonomiji gde je cilj da se materijali i proizvodi održavaju na najvećoj upotrebnoj vrednosti u što dužem periodu. Cirkularna ekonomija ima važnu ulogu kao podrška realizaciji ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals, SDGs), posebno onih za industriju, inovacije i infrastrukturu; održive zajednice i gradove; odgovornu potrošnju i proizvodnju i klimatske promene.

Evropska komisija je usvojila ambiciozan program cirkularne ekonomije koji pokriva ceo ciklus od: proizvodnje, potrošnje, upravljanje otpadom i sekundarnim sirovinama. Cirkularna ekonomija ima visok ekonomski potencijal, kao pokretač za modernizaciju ekonomije i istovremeno doprinosi zaštiti životne sredine i ostvarenju ciljeva održivog razvija. Ova politička ambicija je poduprta snažnim istraživanjem i inovacijama, koje se finansiraju i iz EU programa Horizont 2020.

Iz tog razloga, u periodu od 2018-2020 godine skoro milijardu evra je uloženo u istraživanje, inovacije iz EU programa Horizont 2020 i finansiranje projekata i inicijativa u oblasti cirkularne ekonomije. Кako bi pomogla jednostavniji pristup finansijama iz EU fondova, posebno programa Horizont 2020 (i budućeg Horizont Evropa 2021-2027 programa), a u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centrom za promociju nauke, UNDP u Srbiji organizuje 4-dnevni Trening za pripremu i pisanje projekata sa fokusom na mogućnosti finansiranja za oblast cirkularne ekonomije.

Кako izgleda program obuke?

Pored osnovnih informacija o programu Horizont 2020 i mogućnostima za finansiranje projekata iz cirkularne ekonomije, EUTA treneri će pružiti informacije o prioritetima narednog EU programa za istraživanje i inovacije Horizon Evropa 2021-2027, osposobiće vas da pripremite i kreirate uspešan predlog projekta koji EU želi da finansira, zatim da nađete adekvatne partnere i posvetiće vreme za diskusiju sa učesnicima o konkretnim projektnim idejama u oblasti cirkularne ekonomije.

Deataljan program obuke možete preuzeti na ovom linku.: http://www.undp.org.rs/download/Agenda H2020 treninga.pdf

Ko su predavači?

Dr ALEŠ MIHELČIĆ radi u Gorenju, na polju istraživanja i razvoja kao vođa razvojnih aktivnosti i vodi nekoliko domaćih i međunarodnih projekata u oblasti cirkularne ekonomije u okviru Eurostars i Horizon 2020. Takođe je radio u timu koji priprema prijave za nacionalne i međunarodne projekte za Gorenje. Od njegovog dolaska Gorenje je dobilo više od 30 miliona evra projekata. Aleš će voditi prvi dan treninga.

Prof. Dr STEVE КVERI (Steve Quarrie) je šef EUTA tima za edukaciju i treninge, ima više od 40 godina iskustva u sektoru edukacije, kao i u pisanju i upravljanju EU projektima. Steve je napisao više od 10 istraživačkih projekata koji su dobili finansiranje, sa procentom uspešnosti u okviru FP7 i H2020 od preko 60%. Stiv će voditi drugi dan treninga.

Prof. Dr GORAN STOJANOVIĆ je profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, ima preko 20 godina iskustva u sektoru edukacije i 12 godina iskustva u pisanju i implementaciji EU projekata u vrednosti više od 16 MEUR, sa procentom uspešnosti preko 55%. Ima 4 H2020 projekta, od kojih su 3 koordinatorski. Goran će voditi drugi dan treninga.

Msc MARIJA ŠOLA SPASIĆ je finansijski projekt menadžer na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odgovorna za finansijsku implementaciju i praćenje međunarodnih projekata finansiranih iz EU programa H2020, FP7, Erasmus+, Tempus, Eureka. Vodila je preko 30 EU projekata u Srbiji. Marija će voditi poslednji, četvrti dan treninga.

Кome je obuka namenjena?

Obuka je namenjena naučno-istraživačkim organizacijama (NIO) i kompanijama koje se bave istraživanjima i projektima u oblasti cirkularne ekonomije, i planiraju prijavu projekata iz ove oblasti za program Horizont 2020.

Predviđeno je da na obuci učestvuje jedan predstavnik NIO/kompanije. 

Zbog ograničenog broja mesta,  prvenstvo učešća će zavisiti od ažurnosti prijavljivanja.

Napomena: Deo obuke će biti održan na na engleskom jeziku.

Učešće je besplatno (bez kotizacije).

Кako se prijaviti?

Potrebno je popuniti obrazac za prijavu na obuku koji se može preuzeti ovde: http://www.undp.org.rs/download/H2020 Obrazac za prijavu final.docx

Prijave (popunjen obrazac) poslati na: cirkularna.ekonomija@undp.org najkasnije do 2 septembra 2019. g. do 17.00 časova.

Ukoliko imate pitanja možete nam se obratiti na mejl: cirkularna.ekonomija@undp.org ili telefon: 011 4155 441.

Obuku organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i  tehnološkog razvoja Republike Srbije i Centrom za promociju nauke.

Icon of SDG 12

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve