Srajevo, 18. decembar 2019. - Glavni tužioci iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije i glavni tužilac MRMKS Serž Bramerc razgovarali su o jačanju regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjavanja ratnih zločina. 

Središnje teme sastanka odnosile su se na analizu dosadašnje saradnje, sa osvrtom na ključne izazove i probleme uočene u praksi, kao i primere uspešne saradnje u proteklom periodu.

Takođe, glavni tužioci i njihovi timovi, razgovarali su i o dosadašnjem iskustvu sa ustupanjem predmeta sa potvrđenim optužnicama, te svim potrebnim aktivnostima i preduslovima, koji moraju biti ispunjeni, kako bi se osiguralo ustupanje predmeta, sa posebnim akcentom na osiguranje potrebne zaštite i saradnje svedoka, kao i saradnju između tužilaštava tokom suđenja.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na saradnju u istragama i zajedničke istražne timove, kao jedan od elemenata bitnih za efikasniju saradnju i prevazilaženje problema.

Učesnici i učesnice sastanka razgovarali su i o daljim koracima u budućnosti, u odnosu na unapređenje prenosa postupaka i saradnju u istragama.

Na sastanku je učestvovao glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu (MRMKS) Serž Bramerc, čija saradnja i podrška su izuzetno bitne za razvoj regionalne saradnje, uz delegacije tužilaštava iz zemalja regiona na čijem čelu su Gordana Tadić, glavna tužiteljka Tužilaštva BiH, Dražen Jelinić, glavni državni advokat Republike Hrvatske, Veselin Vučković, tužilac Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, Snežana Stanojković, tužiteljka za ratne zločine Republike Srbije, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, koje su uključene u praćenje procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Regionalni sastanak održava se u Sarajevu u okviru regionalnog Projekta o ratnim zločinima (RWC) koji Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Vlade Republike Italije.

Ovaj sastanak deo je aktivnosti u okviru projekta koji obuhvata, između ostalog, podršku u oblasti zaštite žrtava i svedoka, digitalizacije i poboljšanja komunikacije i izveštavanja o predmetima ratnih zločina.

 

 

Icon of SDG 16

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve