https://covid19response.undp.org.rs/sr/

 

Beograd, 12. jun­ – Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavio je 23 najinovativnija lokalna rešenja za smanjenje efekata pandemije COVID-19 u Srbiji, koja su pristigla na poziv za inovacije u vreme krize, upućen u martu ove godine.

Približna ukupna vrednost svih predstavljenih ideja je 7 miliona dolara, a zahvaljujući podršci USAID-a i Nemačke ambasade u Srbiji, za 4 prvoplasirane obezbeđena su finansijska sredstva za realizaciju. To će omogućiti da se u Srbiji proizvode zaštitne maske, mehanički respiratori, i razvije sistem za nadzor dezinfekcije ruku u zdravstvenim ustanovama.

O značaju ovih rešenja govorili su direktor misije USAID-a u Srbiji, Majk de la Rosa, ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, direktorka Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milan Jovanović Batut“, dr Verica Jovanović i predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, dr Marijan Ivanuša. Oni su naveli da je kriza koju je izazvao korona virus ukazala na potrebu za lokalnom proizvodnjom medicinskih sredstava i opreme neophodnih za zaštitu zdravlja.

Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, istakla da će ova inicijativa povećati sposobnost zdravstvenog sistema da se uhvati u koštac sa sličnim izazovima u budućnosti, ali i stimulisati inovacije, razvoj domaćih preduzeća i preduzetništva.

Rešenja za probleme u prevenciji, detekciji i lečenju bolesti Covid-19 koju izaziva korona virus, kao i inovativni načini za dezinfekciju i upravljanje medicinskim otpadom predstavljeni su i na posebnoj platfomi dostupnoj na adresi: https://covid19response.undp.org.rs/sr/.

Poziv za inovacije koji je UNDP u Srbiji, u martu 2020. godine uputio privatnom i istraživačkom sektoru, deo je šireg odgovora na COVID-19, koji je uključio niz aktivnosti sa ciljem da se pomogne Srbiji da se izbori sa epidemijom korona virusa.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i pomognu realizaciju najboljih ideja, kako bismo zajedno osigurali  trenutnu i buduću otpornost zdravstvenog sistema na pandemije i slične izazove.

Icon of SDG 03 Icon of SDG 17

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve