Mere za suzbijanje epidemije COVID-19 uticale su na žene i devojčice dovodeći do porasta nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Izolacija i mere fizičkog distanciranja naročito su teško pale onima koje žive u nasilnim porodičnim i partnerskim odnosima i uz to su ekonomski zavisne od nasilnika.

Vlade širom sveta moraju hitno delovati kako bi sprečile i odgovorile na porast nasilja prema ženama i devojčicama tokom krize izazvane usled pandemije COVID-19, tako što će primeniti energičnije mere, poput, uspostavljanja sigurnih kuća i telefonskih linija za pomoć u hitnim slučajevima, podrške radu policije i pravosuđa za vreme perioda izolacije.

Smernice UNDP-a Rodno zasnovanje nasilje i COVID-19, preporučuju i razvijanje novih protokola za pružanje podrške posredstvom telefona ili internet platformi umesto ličnim prisustvom i proširivanje usluga neodložnog reagovanja u cilju spasavanja života. Takođe se preporučuje da se u svakom planu i budžetu za reagovanje na krizu usled COVID-19 nalaze i koraci za sprečavanje rodno-zasnovanog nasilja.

„Sada više nego ikada postoji potreba da se pošalje snažna poruka da nasilje neće biti tolerisano, da će oni koji vrše nasilje biti privedeni pravdi, kao i da će čuti glas preživelih i da će one dobiti podršku“, rekla je Rakel Lagunas, direktorka tima UNDP-a za rodnu ravnopravnost.

Uticaji pandemije COVID-19 na žene i devojčice uključuju porast nasilja u porodici i partnerskog nasilja, dok izolacija i fizičko distanciranje mogu naročito teško pasti onima koje su preživele nasilje, i uz to su ekonomski zavisne od nasilnika. 

Zajedno sa drugim agencijama Ujedinjenih nacija, UNDP sarađuje sa više od 40 vlada širom sveta na prevenciji i rešavanju problema rodno zasnovanog nasilja tokom ove krize. 

U Srbiji, od samog početka COVID-19 krize UNDP i Ministarstvo pravde imali su stalne konsultacije koje su se odnosile na moguću eskalaciju nasilja i poteškoće u pružanju institucionalnog odgovora na nasilje prema ženama. Visoki savet sudstva je slučajeve nasilja u porodici (uključujući zaštitne mere za žrtve nasilja) uvrstio među one u kojima će sudovi nastaviti da rade i pod vanrednim stanjem, precizirajući da će se ovi slučajevi i dalje procesuirati pred sudovima bez odlaganja.

Takođe, UNDP je pomogao da 20 državnih tužilaca iz 8 tužilačkih okruga u Srbiji organizuju onlajn sastanke za procesuiranje novoprijavljenih i tekućih slučajeva nasilja u porodici, radi kontinuiteta i efikasnijeg rada tokom pandemije. Multisektorska saradnja, regulisana Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, obavezuje policiju, tužilaštvo i centre za socijalni rad na saradnju u zaštiti žrtava, kao i na uključivanje zdravstvenih i obrazovnih ustanova, zavoda za zapošljavanje i organizacija civilnog društva u obezbeđivanje zaštite. Zahvaljujući ovoj podršci, razmotreno je značajno više slučajeva nasilja u porodici i izrađeno više individualnih planova podrške žrtvama i njihove zaštite nego prethodnih meseci.

Obezbedili smo sanitarne pakete i zaštitnu opremu za 3 centra za žrtve seksualnog nasilja i silovanja, i pomogli im da otvore dodatne telefonske linije za pomoć ženama koje su preživele nasilje.

Pomogli smo Autonomnom ženskom centru koji pruža pravnu i psihološku pomoć ženama koje su preživele nasilje da poveća kapacitete svoje SOS linije. Tokom vanrednog stanja zabeleženo je 6 puta više poziva nego inače.

Osim toga, UNDP podržava grupu "Novinarke protiv nasilja prema ženama" u širenju poruka o dostupnim vidovima psiho-socijalne podrške putem SOS telefona, razvijanju saveta za žene u situaciji nasilja, kreiranju kampanje na društvenim mrežama za podsticanje građana da prijavljuju nasilje koje se dešava u njihovom okruženju, kao i u reagovanju na medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama i seksizmu.

UNDP koordinira, u saradnji sa srodnim agencijama Ujedinjenih nacija i razvojnim partnerima, primera radi, posredstvom Inicijative Spotlight, partnerstva sklopljenog između Evropske unije i Ujedinjenih nacija u nameri da se stane na put nasilju prema ženama i devojčicama. Ova višegodišnja inicijativa globalnog obima usmerena je na preko 50 miliona neposrednih korisnika u 5 regiona i više od 25 zemalja.

Icon of SDG 05

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve