Foto: Ringier

Beograd, 14. decembar 2021 – Kako bi digitalni prostor bio bezbedan za sve važno je da glasno govorimo protiv digitalnog nasilja prema ženama i devojčicama, poručimo da žrtve nisu odgovorne za pretrpljeno nasilje i pružimo im podršku, zaključile su učesnice panela „Digitalno nasilje ostavlja stvarne posledice. #TičeMeSe“, koji je održan danas u hotelu Hilton Belgrade, u organizaciji Ringier Axel Spriinger i Programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za razvoj u Srbiji.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap, koja se obratila publici na početku panela, rekla je da su u digitalnom, kao i u fizičkom svetu, žene i devojčice, u odnosu na muškarce, nesrazmerno više izložene diskriminaciji, uznemiravanju i nasilju.

„Digitalno nasilje ostavlja stvarne posledice na mentalno i fizičko zdravlje, i može biti uvod u fizičke napade ili nastavak nasilja koje je počelo u neposrednom kontaktu. Istovremeno, digitalni prostor je veoma važan za umrežavanje, učenje i stvaranje, kao i za osnaživanje žena i devojčica. Zato mora da postane jednako bezbedan za žene i muškarce, da im pruži iste mogućnosti za pristup informacijama i znanju, za ravnopravnu razmenu mišljenja i u učešće u javnom životu. Samo takav digitalni prostor koristi celom društvu i doprinosi dostizanu rodne ravnopravnosti,“ poručila je PIkap.

Kako bi se doprinelo boljem razumevanju problema digitalnog nasilja prema ženama i devojčicama i podstaklo šire okruženje da podrži one koje ga trpe, na panelu je bilo reči o tome šta je digitalno nasilje i kako ga prepoznati, kakve posledice ostavlja, kome ga i kako prijaviti, kao i na koje sve načine podržati devojke i žene koje su mu izložene.

O tome su govorile Mirjana Stajkovac, zamenica javnog tužioca u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, Anita Pantelić, aktivistkinja Alternativnog centra za devojke iz Kruševca, Ivana Perić, psihoterapeutkinja i aktivistkinja SOS Ženskog centa Novi Sad, Mirjana Vladisavljević, direktorka Balkan Tube Fest-a i Marija Nikolić, jutjuberka.

Diskusija u okviru panela nadovezala se na kampanju „Tiče me se“, koju je povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, UNDP u Srbiji sproveo treću godinu za redom. Cilj kampanje je da doprinese stvaranju društva koje ne toleriše nasilje prema ženama, a ove godine bila je usmerena na informisanje o posledicama nasilja prema ženama u digitalnom prostoru i podsticanje podrške u slučaju ovog vida nasilja.

Kampanja „Tiče me se“ je deo projekta “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III” koji zajednički sprovode UNICEF, UN Women, UNFPA i UNDP u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, uz podršku Vlade Švedske.

Icon of SDG 05

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve