Beograd 25. mart – Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji otvaraju konkurs za fotografije i ilustracije koje će doprineti etičnom medijskom izveštavanju o problemu nasilja prema ženama. Cilj konkursa je formiranje baze fotografija i ilustracija koje na odgovoran, etičan i nestereotipan način prikazuju problem nasilja prema ženama, njegove oblike, reakciju okoline i nadležnih institucija na nasilje, podsećaju na kažnjivost nasilja i usmerene su ka solidarnosti sa osobama koje su izložene nasilju i njihovom osnaživanju. Bazu će besplatno moći da koriste mediji u Srbiji kako bi kroz odgovorno izveštavanje doprineli boljem razumevanju i prevenciji nasilja prema ženama. 

Na konkursu mogu učestvovati fotografkinje i fotografi, ilustratorke i ilustratori, radovima koji odgovaraju zadatim propozicijama u vezi sa kvalitetom i sadržajem. Fotografije i ilustracije treba da budu zasnovane na principima odgovornog i profesionalnog izveštavanja, i da se rukovode Smernicama za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama, posebno delom koji se odnosi na fotografije i video zapise.

Tekst konkursa, specifikacije, smernice i detaljna pravila možete pročitati ovde. Osim dostavljanja svojih radova, učesnice i učesnici treba da popune prijavni formular/izjavu o autorskim pravima i (ukoliko je potrebno) dostave popunjenu izjavu modela na fotografiji. Prijave, kao i eventualna pitanja šalju se elektronskim putem na adresu photovaw.rs@undp.org

Konkurs je otvoren do 30. aprila 2021. godine.

Odluku o najboljim radovima, najkasnije 30 dana od zatvaranja konkursa, doneće žiri u sastavu:  

·         Aleksandar Kelić, profesor fotografije, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu

·         Nikola i Nenad Radojčić (Braća Burazeri), grafički dizajneri

·         Marija Janković, fotografkinja, urednica fotografije u nedeljniku „Vreme“

·         Marija Čečen, članica grupe „Novinarke protiv nasilja“ i direktorka Fonda B92

·         Danijela Šegan, savetnica za medije u kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

·         Maja Branković Đundić, rukovoditeljka Sektora za rodnu ravnopravnost, UNDP u Srbiji

·         Aleksandra Ivanović, asistentkinja za digitalne medije, UNDP u Srbiji

Autori 30 najboljih radova po izboru žirija biće nagrađeni kompletima koji se sastoje od grafičke table i eksternog hard diska. Svi radovi pristigli u okviru konkursa koji odgovaraju zadatim kriterijumima činiće deo baze fotografija i ilustracija koje doprinose etičnom medijskom izveštavanju o nasilju prema ženama.

Mediji su važni saveznici u ukazivanju na rasprostranjenost nasilja prema ženama, kao i kada je reč o prepoznavanju da je ono složen društveni problem koji ne utiče samo na osobu koja je nasilju izložena, već i na njenu decu, porodicu, prijatelje, na bezbednost cele zajednice.

Ipak, i pored te važne uloge, istraživanja u Srbiji ukazuju na senzacionalizam i stereotipno medijsko izveštavanje o ovoj temi. Analiza grupe Novinarke protiv nasilja utvrdila je da se u medijima često koriste fotografije i video zapisi koji na neadekvatan i stereotipan način prikazuju nasilje, i to u 28% medijskih objava. Tu spadaju i fotografije i snimci koji prikazuju simulaciju nasilja, fizičke povrede i ženu kao nemoćnu žrtvu nasilja.

Neadekvatnim izveštavanjem nasilje se normalizuje u javnom mnjenju, a ženama žrtvama nasilja nanosi se dodatna šteta, ugrožavanjem njihove bezbednosti i privatnosti, i dodatnom viktimizacijom. Odgovorno izveštavanje može biti podrška ženama da iz nasilja izađu, a u društvu podstiče apsolutnu neprihvatljivost nasilnog ponašanja. Pored odgovornog izveštavanja o nasilju prema ženama, potrebno je i vizuelnim sredstvima poslati poruku o neprihvatljivosti nasilja, o kažnjivosti dela i pokazati solidarnost sa onima koji su bili izloženi nasilju.            

Organizatori konkursa ovim putem pozivaju sve fotografkinje i fotografe, ilustratorke i ilustratore da svojim radovima učestvuju u promeni medijske slike kada je u pitanju percepcija nasilja prema ženama i tako doprinesu njegovom zaustavljanju.

Konkurs se sprovodi u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III“, koji zajedno sprovode UNDP, UNICEF, UN Women i UNFPA u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, uz podršku Vlade Švedske. Ova inicijativa usmerena je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjavanju nasilja nad ženama u Srbiji.

Icon of SDG 05

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve