Beograd, 24. septembar 2021 – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), obeležila je danas isporuku donacije - opreme za Institut za javno Srbije zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu i za 23 lokalne i regionalne zdravstvene institucije. IT opremu koja je obezbeđena za Nacionalni komunikacioni centar i lokalne zdravstvene ustanove, koristiće stručnjaci za zarazne i druge bolesti u Srbiji kako bi lakše mogli da koordiniraju aktivnosti u borbi protiv pandemije COVID-19.

Sjedinjene Države su Srbiji do sada već obezbedile pomoć́ od skoro 5 miliona dolara u borbi protiv kovida. Ova donacija je samo deo milion dolara vrednog projekta ‘Zajedno protiv kovida’, koji se sprovodi u partnerstvu sa UNDP-em.

„Ovaj i svi drugi naši napori da pomognemo Srbiji u borbi protiv kovida preduzeti su u skladu sa prioritetima koje su odredili naši partneri iz institucija u Srbiji. Uskoro ćemo pružiti dodatnu podršku kako bismo podigli svest o važnosti vakcinacije, jer je sveobuhvatna vakcinacija jedini način da se vratimo normalnom životu“, rekao je američki ambasador Entoni Godfri.

Donirana oprema, u vrednosti 70.000 američkih dolara, već je spremna za korišćenje. USAID je takođe finansirao obnovu prostorije u kojoj se nalazi Nacionalni komunikacioni centar.

Svaki od 23 instituta koji čine Mrežu javnog zdravlja Srbije (u Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Somboru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Šapcu, Valjevu, Požarevcu, Kragujevcu, Ćupriji, Zaječaru, Užicu, Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Vranju i Novom Pazaru) takođe je dobio novu IT opremu koja će im olakšati međusobnu kriznu komunikaciju u realnom vremenu.

Verica Jovanović, Fransin Pikap, H.E. Entoni Godfri, Mirsad Đerlek

„Nacionalni komunikacioni centar za javno zdravlje u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“  ima ulogu u unapređenju komunikacije i koordinacije javno zdravstvenih aktivnosti kako u vanrednim, tako i u redovnim okolnostima. Brza procena resursa i aktivnosti javno zdravstvenih službi i njihov odgovor na zdravstveni rizik u lokalnim sredinama su od neprocenjivog značaja za upravljanje u kriznim situacijama, a jedan od zadataka Instituta i mreže zavoda je upravo kontrola i prevencija bolesti i održavanje potrebne spremnosti za reagovanje u vanrednim situacijama, istakla je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije doc. dr Verica Jovanović, dodajući: Sa novim tehnologijama Nacionalnog komunikacionog centra za javno zdravlje unapređena je spremnost za reagovanje u pandemiji COVID-19.  

Novi Nacionalni komunikacioni centar pomoći će „Batut“-u da bolje koordinira proces vakcinacije koji je u toku i usmeri javne zdravstvene resurse kako bi zaštitio zdravlje građana Srbije u skladu sa prioritetnim potrebama, tokom i nakon pandemije COVID-19.

"Kreirali smo digitalnu mrežu eksperata za javno zdravlje u čitavoj zemlji i omogućili da mogu da međusobno komuniciraju 24 sata 7 dana u nedelji. Ova brza i kontinuirana razmena podataka sa terena pomoći će u koordinaciji nacionalnih napora da se odgovori na COVID-19 pandemiju, upravlja procesom vakcinacije i očuva zdravlje građana“, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Projekat „Zajedno protiv COVID-a“ finansira USAID, a sprovodi UNDP, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Generalnim sekretarijatom Vlade. Projekat pomaže institucijama u Srbiji da efikasno odgovore na izazove pandemije COVID-19 u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, kao i očuvanja životne sredine.

Icon of SDG 03 Icon of SDG 17

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve