Beograd, 14. april 2021. - Prepoznajući važnost SOS telefonske podrške za žene koje su u situaciji nasilja, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji raspisuju konkurs za dodelu sredstava organizacijama civilnog društva (OCD) koje pružaju ovu uslugu.

Cilj konkursa je da se obezbedi kontinuitet u pružanju podrške ženama u situaciji nasilja putem SOS linija, kao i da se ova usluga prilagodi potrebama korisnica tokom epidemije COVID-19.

Ženama koje doživljavaju nasilje u porodici i partnerskim odnosima često je potrebno da razgovaraju i konsultuju se sa nekim kome mogu da veruju i ko će njima verovati, pre nego što se odluče da nasilje prijave institucijama. Upravo tu vrstu poverenja, uz informacije o tome kako da se od nasilja zaštite i programe osnaživanja nakon preživljenog nasilja, ženama obezbeđuju organizacije civilnog društva putem SOS telefona.

SOS telefoni posebno su važni tokom dugotrajnih kriznih situacija, poput epidemije COVID-19, kada usled nesigurnosti, ograničenja kontakata i sužene mogućnosti žena da se obrate institucijama, postoji povećan rizik od eskalacije nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Sa druge strane, organizacije civilnog društva često se suočavaju sa nedostatkom sredstava za kontinuirano obezbeđivanje ove vrste podrške.

Organizacije civilnog društva mogu na konkurs da prijave projekte koji su usmereni na:

1.        Pravno savetovanje i psihosocijalnu podršku korisnicama SOS  telefona koje su preživele nasilje, uključujući i seksualno nasilje i silovanje;

2.      Osnaživanje žena koje su preživele nasilje u partnerskom odnosu;

3.      Prilagođavanje pristupa u radu SOS telefona u kriznim okolnostima poput epidemije COVID-19;

4.      Informisanje o nasilju prema ženama u porodici i partnerskim odnosima.

Predloge projekata mogu podneti organizacije koje pružaju specijalizovanu uslugu SOS podrške ženama koje su u situaciji nasilja preko telefona, ili elektronskim putem – preko online platformi za komunikaciju, elektronskom poštom i slično, a radi obezbeđivanja anonimnih konsultacija, pružanja informacija o pravima, povezivanja sa drugim službama i osnaživanja žena.

Ukupna vrednost pojedinačnih projekata može biti do 5.000 američkih dolara. Projekti mogu da traju od 3 do 6 meseci, i treba da budu realizovani najkasnije do 15. decembra 2021. godine.

Detaljna pravila konkursa, obrasce za prijavu i smernice za njihovo popunjavanje možete pronaći ovde.

Prijave, kao i pitanja u vezi sa konkursom, organizacije civilnog društva mogu da dostave elektronskom poštom na adresu: grants.vaw@undp.org.

Rok za podnošenje prijava je 28. april 2021. godine do 17 časova

###

Konkurs je raspisan u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III“, koji u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost zajednički sprovode UNDP, UNICEF, UN Women i UNFPA, uz podršku Vlade Švedske. Ova inicijativa usmerena je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjivanju nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji. 

Icon of SDG 05

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve