Beograd 21.6.2021. – Osam organizacija civilnog društva (OCD) iz različitih delova Srbije dobilo je finansijska sredstva zahvaljujući kojima će nastaviti da pružaju besplatnu i anonimnu podršku ženama u situaciji nasilja u porodici i partnerskom odnosu, putem SOS telefona. Organizacije su izabrane putem konkursa koji su, uz podršku Vlade Švedske, organizovali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Ugovore o podršci OCD su svečano uručili Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ola Anderson, šef Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Švedske i Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP u Srbiji.

„Imamo dobre zakone, a u njihovoj primeni moramo zajedno svi da učestvujemo. Takođe je važno da zajedno sa OCD u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama uključimo i druge resore u Vladi i da od malih nogu učimo našu decu da je nasilje nedopustivo, da se o tome govori u vrtićima, da pošaljemo poruku da nema nasilnih, nema neravnopravnih, to se postaje. Samo tako naše društvo može da ide napred i obezbedi bolju budućnost svim devojčicama i dečacima”, istakla je Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

“Iskorenjivanje nasilja nad ženama poklapa se s našim osnovnim principima spoljne politike. Ovaj program je dobar jer pruža mogućnost lokalne, centralne institucionalne podrške organizacijama koje se bore protiv nasilja”, rekao je Ola Anderson, šef Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u Srbiji.

„Organizacije kojima smo dodelili sredstva pomažu ženama širom Srbije, uključujući i preživele iz ranjivih grupa, čime doprinose da nijedna ne ostane nezaštićena od nasilja. Budući da su često prve sa kojima žene u situaciji nasilja stupaju u kontakt, ove organizacije prve saznaju i koje okolnosti sprečavaju žene da prijave nasilje i napuste nasilne veze. Zbog toga su dragocen izvor informacija za institucije na nacionalnom i lokalnom nivou, pri planiranju politika i intervencija, i neophodno je obezbediti im kontinuirano i održivo finansiranje,“ naglasila je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Iako se svake godine sve veći broj slučajeva nasilja u porodici prijavljuje institucijama, i dalje je veliki broj onih kojima je potrebna dodatna podrška i osnaživanje da se odvaže na taj korak. Upravo tu vrstu podrške, uz informisanje o zaštiti i pomoći u situaciji nasilja, ženama anonimno i besplatno pružaju OCD putem SOS telefona.

SOS telefoni posebno su važni tokom dugotrajnih kriznih situacija, poput epidemije COVID-19, kada usled nesigurnosti, ograničenja kontakata i sužene mogućnosti žena da se obrate institucijama, postoji povećan rizik od eskalacije nasilja u porodici i partnerskim odnosima. 

Sredstva na konkursu su dobile su sledeće organizacije:

1.    „IZ KRUGA - VOJVODINA, organizacija za podršku ženama s invaliditetom“ iz Novog Sada

2.    „Zrenjaninski edukativni centar“

3.    „Ženski centar Užice“

4.    „Udruženje Fenomena“ iz Kraljeva

5.    „Oaza sigurnosti“ iz Kragujevca,

6.    „Udruženje Romkinja Osvit“ iz Niša

7.    „IZ KRUGA – Beograd, organizacija za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom“

8.    „Udruženje Roma Novi Bečej“

Izabrane organizacije dobiće ukupno oko 40.000 USD, što će im omogućiti uspostave SOS liniju ili prošire radno vreme postojeće, kao i da uvedu nove usluge za korisnice, poput onlajn podrške. Druge aktivnosti će obuhvatiti informisanje o problemu nasilja prema ženama i jačanje saradnje sa lokalnim institucijama koje su nadležne za rešavanje slučajeva nasilja – centrima za socijalni rad, policijom i tužilaštvom. Organizacije će nastaviti da pružaju podršku svim ženama koje su u situaciji nasilja, uključujući i žene iz ranjivih grupa kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom i žene u ruralnim sredinama.

***

Finansijska pomoć radu OCD obezbeđena je u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III“, koji u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, zajednički sprovode UNDP, UNICEF, UN Women i UNFPA, uz podršku Vlade Švedske. Cilj ove inicijative je razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjivanju nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji. 

 

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve