Beograd, 20. decembar 2021 – Predstojeći praznici su vreme da se podsetimo na sve ono što je stvarno važno i na čemu treba da smo zahvalni. Pravi je momenat da se osvrnemo oko sebe i, koliko možemo, pomognemo da niko ne bude izostavljen i zaboravljen u našem društvu.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), opština Tutin i vrtić „Habiba Stočević“, pozivaju sve koji su u mogućnosti da se priključe humanitarnoj akciji za opremanje prve senzorne sobe u Tutinu za decu sa smetnjama u razvoju.

Ova humanitarna akcija je pokrenuta sa ciljem da se nabavi oprema koja stimuliše čula vida, sluha, mirisa i dodira kako bi vaspitači lakše i efikasnije radili sa ovim mališanima.

U Tutinu je trenutno 45 dece uzrasta od 3 do 6 godina, koji zbog nedostatka senzorne sobe sa odgovarajućom opremom ne mogu da rastu i razvijaju svoje potencijale kao druga deca. Ove devojčice i dečaci imaju iste potrebe kao i svi drugi mališani, ali im je neophodna dodatna podrška.

U opremu koju želimo da nabavimo za njih spadaju mekane zidne i podne obloge, strunjače i jastuci, tube ispunjene vodom kroz koje se kreću loptice različitih boja, svetlosni projektori, muzičke fotelje, višedelne mekane kocke, interaktivne table i raspršivači sa eteričnim uljima.

Ova oprema ublažava napetost deteta i podstiče njegovu samostalnost kroz razvoj fine motorike i osnovnih veština potrebnih za svakodnevni život kao što su: otkopčavanja i zakopčavanja dugmadi, rajsferšlusa i kaiša, vezivanje čvorova, mašni, te čišćenje odeće, obuće i prostora.

Nažalost, nijedan vrtić u Tutinu nema ove uslove i zbog toga deca sa smetnjama u razvoju nisu uključena u sistem predškolskog obrazovanja.

Sada svi imaju mogućnost da to promene tako što će podržati vrtić „Habiba Stočević“, i pomoći da se napravi i opremi prva senzorna soba u Tutinu.

Svako ko je u mogućnosti kampanju može da podrži onlajn donacijom na preko sajta Donacije.rs.

Više informacija o kampanji i načinu doniranja dostupno je na linku.

Icon of SDG 03 Icon of SDG 10 Icon of SDG 17

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve