Beograd, 17. jun 2021 –  Sa ciljem da se unapredi kvalitet života svih građana i građanki u lokalnim zajednicama i pruži podrška ženama na čelu lokalnih samouprava, kao i ostalim državnim službenicima, danas su članicama Mreže žena gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji predstavljene dve nove e-obuke, od četiri koje su izrađene u sklopu projekta „Obuka za državnu službu za 21. vek u Republici Srbiji“. Ove obuke su dostupne službenicima na LMS onlajn platformi za učenje Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU), a izrađene su uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Vlade Švedske i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Potpisnice Povelje ženske solidarnosti - 22 žene koje se nalaze na čelu gradova i opština u Srbiji, imale su priliku da se prve upoznaju za novim dostupnim onlajn obukama na platformi i na taj način savladaju korišćenje ovih savremenih digitalnih alata za usavršavanje.

Gradonačelnicama i predsednicama opština u Srbiji, kao i ostalim službenicima je platforma za e-učenje dostupna  24 sata dnevno, u bilo koje doba, kad god to odgovara korisnicima, sa preko 25 onlajn obuka u različitim oblastima.

Ove e-obuke će im pomoći da uspešno upravljaju svojim lokalnim zajednicama, od poboljšanog planiranja i efikasnijeg pružanja javnih usluga, do boljeg praćenja postignutih rezultata.

Obuka za državnu službu za 21. vek u Republici Srbiji“ jedan je od najvažnijih projekata koje trenutno sprovodimo, jer nastojimo da javni službenici u našoj zemlji imaju neophodna znanja i veštine da se suoče sa izazovima vremena u kome živimo“, izjavio je domaćin današnjeg događaja, dr Dejan Miletić, v.d. direktora NAJU i dodao da sve ovo jasno ukazuje na ozbiljan pristupu unapređenju rada Akademije, koji će dovesti do modernizovane javne uprave koja je uvek na usluzi građanima i društvu.

„Modernizacija javne uprave jedan je od primarnih ciljeva Vlade Republike Srbije i jedan od najvažnijih prioriteta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Stručno usavršavanje u lokalnim samoupravama, koje su najbliže građanima, kao prvo mesto gde se obraćaju u rešavanju svakodnevnih problema, posebno je važan segment procesa reformi. Javna uprava kojoj težimo u centar svog delovanja stavlja upravo potrebe građana i privrede, pružanjem efikasnih i sve više digitalnih javnih usluga. Ove obuke doprineće i ostvarenju dugoročnog cilja o daljem uvećanju broja žena na rukovodećim funkcijama u našim opštinama, gradovima i drugim organima uprave naše države“, istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Marija Obradović.

Ola Anderson, šef odeljenja za razvojnu saradnju Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), naglasio je da Švedska od 2001. pruža podršku partnerima u Srbiji. Do sada je za reformske projekte u brojnim oblastima, uključujući i javnu upravu, Švedska donirala 250 miliona eura.  „Veoma smo zadovoljni rezultatima ostvarenim u okviru projekta koji NAJU sprovodi u partnerstvu sa UNDP. Pored obuka koje sada dostupne, predlažemo da se u narednom ciklusu uključi i tema rodne ravnopravnosti. Švedska će nastaviti da podržava modernu, odgovornu i efikasnu javnu upravu u Srbiji“, zaključio je Anderson.

„Zahvaljujući podršci Vlade Švedske, i partnerstvu sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i NAJU, UNDP pomaže ženama koje vode gradove i opštine u Srbiji, kako bi doprineo ostvarivanju rodne ravnopravnosti i boljoj javnoj upravi za sve građane i građanke. Gradonačelnice i predsednice opština imaju priliku da budu uzori i podstaknu više žena da se u budućnosti nađu na rukovodećim položajima i da se njihov glas čuje tamo gde se donose odluke. Da bi u tome uspele neophodna im je naša podrška da usavrše svoja znanja i veštine. Modernizacijom javne uprave takođe želimo da poboljšamo javne usluge za sve građane i preduzeća, podstaknemo ekonomski rast i iskorenimo korupciju, smanjimo siromaštvo i osiguramo da niko ne bude izostavljen,“ rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji

Četiri onlajn obuke u okviru platforme NAJU, koje su izrađene uz podršku UNDP-a, namenjene su svim državnim službenicima u Republici Srbiji. Cilj obuka je poboljšanje efikasnosti i unapređenje kvaliteta rada državnih službenika, zbog čega je u obuke uključeno i jačanje motivacije zaposlenih.

Uz same onlajn obuke, NAJU platforma za e-učenje nudi i dodatne opcije za edukaciju, kao što su forum za razmenu informacija između polaznika kurseva, konsultacije sa trenerima u okviru virtuelne učionice i interaktivnost u vidu virtuelnih takmičenja i nagrađivanja za napredak radi motivacije korisnika za dalje učenje.

Obuke za lokalne samouprave su osmišljene i postavljene na platformu za e-učenje, u okviru projekta „Obuka za državnu službu za 21. vek u Republici Srbiji“, koji finansira Vlada Švedske, a sprovodi UNDP. 

Icon of SDG 05 Icon of SDG 16

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve