Sistem za automatizovano digitalno sprovođenje i praćenje postupka revizije, koji će Državna revizorska institucija (DRI) uvesti od januara 2022. godine, unaprediće kvalitet  i ubrzati postupak revizija. U toku je finalno testiranje softvera i obuka za korišćenje sistema, kako bi se državni revizori upoznali sa svim funkcionalnostima sistema i obučili za rad u njemu.

Na skupu koji je održan u hotelu „Metropol“ u Beogradu, povodom predstavljanja ovog sistema, dr Duško Pejović, predsednik DRI i generalni državni revizor je istakao da će uvođenjem novog softvera DRI biti među prvim državnim organima u Republici Srbiji koji će digitalizovati svoje postupke od početka do kraja.

„Uvođenje novog softvera za sprovođenje i praćenje postupka revizije olakšaće planiranje revizija, obezbediće bazu podataka svih subjekata revizije, biće omogućeno praćenje toka revizije, zatim, statusa preporuka, i prijava, kao i elektronsko upravljanje dokumentima u reviziji“, izjavio je dr Pejović.

Planirani napredak u radu DRI koji se odnosi na povećanje obuhvata i kvaliteta revizije, omogućiće reviziju većeg broja subjekata koji će dobiti preporuke po kojima treba postupiti, rekao je dr Pejović i dodao da će postupanje subjekata po  preporukama i povećanja uticaja eksterne revizije doprineti transparentnosti i stabilnosti celokupnog sistema javnih finansija.

Кarin MekDonald, šefica Odeljenja za razvojnu saradnju, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju je naglasila da je Državna revizorska institucija osposobljena da sprovodi složene revizije koje su u potpunosti u skladu sa najboljom praksom i međunarodnim standardima.

„Dobra kontrola javnih finansija i bolje korišćenje javnih sredstava doprinose administrativnim reformama u Srbiji, boljem upravljanju javnim finansijama, boljoj transparentnosti i borbi protiv korupcije. Švedska je prepoznala značaj reformi u Srbiji i odlučila da pruži finansijsku podršku ovom programu, kao deo našeg opšteg cilja da podržimo reforme i približavanje Srbije Evropskoj uniji“, istakla je MekDonald.

„Uz podršku Vlade Švedske, UNDP je pomogao Državnoj revizorskoj instituciji da uvede prvi softver napravljen prema potrebama državnih revizora, sa ciljem da olakša i unapredi izradu izveštaja o reviziji. Novi sistem za upravljanje revizijom će omogućiti bolji nadzor nad trošenjem javnih sredstava u Republici Srbiji, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. Na taj način doprineće da budžetski korisnici odgovornije i transparentnije koriste javna sredstva, kako bi građani koji izdvajaju novac za poreze, zauzvrat dobili kvalitetne i pravovremene javne usluge”, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Uvođenje sistema za automatizovano digitalno sprovođenje i praćenje postupka revizije jedna je od aktivnosti u okviru projekta „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“, koji finansira Vlada Švedske, a sprovodi UNDP. Cilj ove inicijative je unapređenje rada institucija nadležnih za sprovođenje reforme javnih finansija.

Karin Mekdonald, Fransin Pikap, Duško Pejović, Mihailo Jovanović i Saša Gavrilović
Icon of SDG 16

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve