Kampanji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Tiče me se“, koja je usmerena na podsticanje šire okoline da pruži podršku ženama koje su u situaciji nasilja u porodici ili u partnerskom odnosu, priključili su se upravnici zgrada u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Oni će  aktivno informisati građane o problemu nasilja, kao i potrebi i načinima da se ono prijavi, s obzirom da su komšinice i komšije često, i pre bliskih prijatelja i članova porodice, prvi svedoci toga da je žena izložena nasilju.

Upravnici su u zgradama o kojima vode računa istakli postere koji sadrže najvažnije informacije o problemu nasilja prema ženama, kao i načinima da se nasilje prijavi i obezbedi pomoć i podrška ženama i njihovim porodicama.  Postere je pripremio UNDP, u saradnji sa UNICEF-om, UN Women i UNFPA,  da se građankama i građanima pomogne da prepoznaju kada je žena u njihovoj okolini izložena nasilju, i kako bi ih osnažio da na njega reaguju.

Upravnici poručuju da priključivanjem ovoj kampanji žele da podstaknu stanare na otvoren razgovor o temi nasilja prema ženama, i da pruže korisne informacije kako bi pomogli svima koji su direktno pogođeni nasiljem ili su svedoci nasilja u porodici u svojoj okolini.  

Nasilje u porodici je društveni problem koji nesrazmerno više pogađa žene i devojčice. Nasilje ne utiče samo na neposredne žrtve, već i na njihovu decu, širu porodicu i na celu zajednicu – tiče se svih nas.  Tretiranje nasilja kao privatnog problema, odnosno nemešanje, nasilnici mogu da shvate kao potvrdu da imaju pravo da ga čine. Zato je za žrtve važno da znaju da u njihovoj blizini postoji neko kome mogu da se obrate za pomoć i podršku, kao i da se nasilnicima pošalje poruka da je njihovo ponašanje neprihvatljivo.

Sramota, strah za sopstvenu i bezbednost dece, ekonomska zavisnost, moguća osuda društva, samo su neki od razloga što žrtve nasilja nisu uvek spremne da o nasilju govore ili ga prijave. Istraživanja pokazuju da se manje od 10% žena nakon najtežeg slučaja nasilja od strane trenutnog partnera obratilo policiji, kao i da ženama nakon pretrpljenog fizičkog ili seksualnog nasilja najviše znači da pored sebe imaju nekog ko im može pružiti podršku. 

Zato je važno da u svom okruženju imaju informacije o dostupnoj pomoći institucija i da znaju da mogu da računaju na podršku najbliže okoline.

Poster sa uputstvom za prijavljivanje nasilja u porodici i kontakt telefonima za informacije i podršku dostupni su za preuzimanje svima koji žele da ih koriste ovde. Štampanjem i isticanjem postera svako može da napravi značajan korak ka tome da komšiluk bude mesto gde  se nasilje ne toleriše.

Kampanja „Tiče me se“ je deo projekta “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III” koji zajednički sprovode UNICEF, UN Women, UNFPA i UNDP u partnerstvu sa Vladom Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, uz podršku Vlade Švedske. 

Icon of SDG 05 Icon of SDG 16

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve