Beograd, 19. mart 2021. – Uz podršku Vlade Nemačke i u partnerstvu sa UNDP SEESAC, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) donirao je Nacionalnom centru za kriminalističku forenzinku i policijskim upravama širom Srbije opremu za uviđaje i forenzičko-balistička veštačenja u ukupnoj vrednosti od 600.000 dolara. Oprema je namenjena policijskim službenicima i forenzičkim tehničarima, kako bi mogli brže i efikasnije da ispituju mesto zločina, prikupljaju i analiziraju dokaze, obavljaju veštačenja i čuvaju dokazni materijal u skladu sa međunarodnim standardima.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je prilikom preuzimanja donacije da u Srbiji nijedan zločin neće ostati nerasvetljen i da će počinioci uvek biti izvedeni pred lice pravde.  

„To ne bi bilo moguće bez obučenih ljudi i bez izuzetno opremljenih balističkih i forenzičkih laboratorija. Zahvaljujući velikodušnoj podršci UNDP i Vlade Savezne Republike Nemačke možemo da kažemo da pripadnici srpske policije, koji se bave istragama, ne zaostaju za svojim kolegama u bogatijim i razvijenijim zemljama. Kriminala će uvek biti, ali moraju da znaju da se u Srbiji neće isplatiti i da ni jedan zločin neće ostati nerasvetljen, da se neće dogoditi da ih policija ne pronađe i ne izvede pred lice pravde“, istakao je ministar Vulin.

U centralnoj balističkoj laboratoriji Nacionalnog centra za kriminalističku forenzinku u Beogradu, adaptirane su i po međunarodnim procedurama i standardima opremljene prostorija za prijem dokaza i soba za čuvanje i pretragu balističke zbirke nerasvetljenih krivičnih dela. One sada raspolažu specijalnim ormanima za skladištenje dokaznog materijala, sigurnosnim bravama sa kontrolom ulaska, mikroskopom i opremom za veštačenja. Ova adaptacija i opremanje obezbediće da se svaki novi slučaj adekvatno zavodi i prati tokom lanca čuvanja dokaza, odnosno da se dokazi iz nerasvetljenih slučajeva čuvaju i analiziraju bez mešanja sa drugim dokazima koje policija prikuplja, što doprinosi objektivnosti policijske istrage.

Ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, istakao je da je ta zemlja, zajedno sa Francuskom i Evropskom unijom, posvećena unapređenju kapaciteta za sprovođenje zakona u oblasti borbe protiv svih vrsta kriminala.

 

„Ta podrška je deo regionalne mape puta koju su podržali šefovi vlada država na zapadnom Balkanu 2018. i ona se bavi svim aspektima kontrole malokalibarskog i lakog naoružanja. Sprovođenje regionalne mape puta za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja značajno će doprineti unapređenju regionalne saradnje u borbi protiv kriminala i pomoći će Srbiji na putu ka EU“, objasnio je Šib i dodao da je današnja donacija deo šireg regionalnog projekta, koji Nemačka finansira sa više od 5,5 miliona evra.

Za precizno veštačenje i analizu, nabavljen je i mobilni kontejner sa vodenim rezervoarom za ispaljivanje municije i obezbeđivanje projektila za veštačenje, koji se koristi za identifikaciju oružja korišćenog pri izvršenju krivičnog dela. Voda kao medijum obezbeđuje usporavanje i „hvatanje“ ispaljenih projektila bez oštećenja, pa je za ispucavanje oružja dovoljan mali prostor, a smeštanje kompletne opreme u kontejner obezbeđuje zvučnu izolaciju i visok nivo bezbednosti.

Deo opreme koja je dostavljena Nacionalnom centru za kriminalističku forenzinku u Beogradu su i 3D skeneri sa softverom za animaciju i rekonstrukciju, koji će znatno skratiti vreme ispitivanja na mestu na kome se dogodilo krivično delo i smanjiti  mogućnost propusta usled ljudske greške.

Nabavka savremene opreme, uz obuku policijskih službenika za njeno korišćenje i uz standardizaciju metoda rada, deo je priprema Forenzičkog centra i balističke laboratorije u Beogradu za akreditaciju po međunarodnim ISO standardima.

„Zahvaljujući podršci Vlade Nemačke, i u partnerstvu sa SEESAC-om, UNDP pomaže Ministarstvu unutrašnjih poslova da unapredi standarde rada i operativne procedure, posebno istražni proces i lanac čuvanja dokaza, kako bi se osigurale blagovremene presude za krivična dela počinjena vatrenim oružjem. Savremena oprema za uviđaje i forenzičko-balistička veštačenja koju smo danas predali doprineće stvaranju bezbednijeg okruženja za sve ljude u Srbiji i u regionu, kao i bržem dostizanju ciljeva održivog razvoja, posebno onih koji pozivaju na mir, pravdu i jake institucije i ravnopravnost polova“, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Operativni forenzički timovi u 27 policijskih uprava širom Srbije takođe su dobili opremu za prikupljanje, analiziranje i veštačenje dokaza, koja obuhvata prenosive kompjutere, specijalne forenzičke izvore svetla za detekciju nevidljivih bioloških i drugih tragova, kamere i foto aparate, kao i specijalističku forenzičku opremu  za pronalaženje i prikupljanje forenzičkih dokaza.

Savremena forenzička oprema obezbeđena je u okviru projekta „Poboljšanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti čuvanja dokaznog materijala, istrage mesta zločina i balističkih laboratorija i istrage u trgovini i kriminalnim aktivnostima koje se tiču upotrebe vatrenog oružja“, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa SEESAC-om, uz podršku Vlade Nemačke. Cilj ove inicijative je jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova tokom celog istražnog procesa u lancu čuvanja dokaza, kako bi se unapredile istrage i osigurale blagovremene presude.

Icon of SDG 16

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve