Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji, sa ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Marijom Obradović i stalnom predstavnicom UNDP-a u Srbiji, Fransin Pikap. Foto: MDULS

 

Beograd, 5. mart 2021. - Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji potpisale su danas Povelju ženske solidarnosti, kojom su se obavezale da će, bez obzira na svoju partijsku pripadnost, sarađivati i zajednički delovati u cilju dostizanja pune rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Potpisivanje ove povelje je prvi korak u osnivanju Mreže gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, koja je pokrenuta na inicijativu ministarke državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Marije Obradović, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

„Potpisivanje Povelje ženske solidarnosti je mali simbol dobre volje među 22 gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji. U Srbiji smo dostigli kvantitet kada je u pitanju rodna ravnopravnost i to jeste za ponos, ali ovom mrežom žena želimo da kvalitet njihovog rada, koji nije upitan, učinimo vidljivijim“, poručila je ministarka Marija Obradović.

Obradović je dodala da je ovo novi trenutak u istoriji, jer nikada u Srbiji nismo imali 22 gradonačelnice i predsednice opština. Ona je navela da je Ministarstvo danas, uz podršku UNDP-a, okupilo žene koje vode gradove i opštine sa ciljem da se upoznaju, ali i da shvate da imaju sestrinsku podršku i pozvala ih na povezivanje i razmenu iskustava.

„Na vama je da razvijate kontakte, da razumete da imate sestru na 21 mestu koja može da pomogne, kao i 15 sestara koje su prvi put na ovakvoj funkciji, kao i da je MDULS vaša roditeljska kuća, čija su vrata otvorena i gde možemo da vam pomognemo i da vas podržimo“, poručila je Obradović. 

Povelja ženske solidarnosti gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji. Foto: MDULS

 

„UNDP je posvećen dostizanju rodne ravnopravnosti, a jedan od načina da se taj cilj ostvari je veći broj žena na rukovodećim pozicijama, kao i njihovo osnaživanje i umrežavanje. U partnerstvu sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, UNDP će pomoći rad Mreže gradonačelnica i predsednica opština, kroz nadgradnju njihovih znanja i veština i podršku komunikaciji među članicama. Potpisivanjem Povelje ženske solidarnosti, žene na čelu lokalnih samouprava u Srbiji potvrdile su spremnost da deluju solidarno, odlučno i hrabro, i da svojim primerom podstaknu druge žene u javnom i političkom životu na udruživanje i budu uzor budućim generacijama žena. Verujemo da će im zajedničko delovanje, uzajamna podrška i razmena ideja i dobrih praksi pomoći da uspešno vode svoje gradove i opštine ka održivom društveno-ekonomskom razvoju, poboljšanju kvaliteta života građana i građanki i unapređenju rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama“, poručila je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Cilj ovog okupljanja bio je međusobno povezivanje i razmena iskustava žena koje su izabrane na funkcije gradonačelnica i predsednica opština, kao bi se odredili dalji koraci u njihovoj međusobnoj saradnji, i precizirao vid podrške koji im je najpotrebniji da bi prevazišle izazove u svojim lokalnim sredinama.

Srbija je jedna od vodećih zemalja u Evropi po zastupljenosti žena na pozicijama odlučivanja u političkom životu, s obzirom da su na čelu Vlade i polovine ministarstava žene, koje takođe čine 40 posto poslanika u Narodnoj skupštini.

Od ukupno 169 lokalnih samouprava, žene su u 22 na mestu gradonačenica, predsednica opština i predsednica gradskih opština.

Osnivanje Mreže žena gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, trebalo bi da pomogne da se dobra praksa zastupljenosti žena u političkom životu sa nacionalnog prenese i na lokalni nivo, što će doprineti dostizanju rodne ravnopravnosti.

Icon of SDG 05 Icon of SDG 11

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve