Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Nacionalni savet Roma potpisali su 7. jula u Beogradu zajedničku Izjavu o namerama, kako bi potvrdili posvećenost podršci zapošljavanju i boljoj socijalnoj uključenosti mladih Roma i Romkinja i drugih osetljivih grupa u Srbiji.

Visoka nezaposlenost neproporcionalno utiče na romsku zajednicu zbog različitih faktora, kao što su socijalna isključenost i siromaštvo. Stigma i predrasude s kojima se Romi još uvek suočavaju ograničavaju njihov pristup obrazovanju, zapošljavanju i javnim uslugama.

U ime Vlade Srbije, Izjavu o namerama potpisala je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić. Ona je istakla da će Romi ubuduće uvek biti uključeni u razgovore o pitanjima koja se tiču njihove sudbine.

„To je dobro za naše društvo, to ga očovečuje, ukida nemilosrdnost diskriminacije i vrlo često mržnju i netrpeljivost prema Romima. Romi su deo Srbije, Srbija je njihova matična zemlja i naša je želja, više nego obaveza, da to postane realan život u Srbiji“, poručila je Čomić.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap istakla je da bi veća zaposlenost mladih Roma i Romkinja imala višestruke koristi za celo društvo.

„U partnerstvu sa Vladom Srbije i UNHCR-om, UNDP poziva na veće zapošljavanje mladih obrazovanih Roma i Romkinja, posebno u javnoj upravi. To će doprineti boljoj socijalnoj inkluziji Roma, dati romskoj deci pozitivne primere na koje mogu da se ugledaju, ali i pomoći Srbiji koja se suočava sa visokom stopom emigracije, da iskoristi sve ljudske potencijale društva“, istakla je Pikap.

Šefica Predstavništva UNHCR u Srbiji Frančeska Boneli rekla je da je cilj zajedničke Izjave o namerama i saradnje sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, UNDP i Nacionalnim savetom za romsku manjinu promovisanje ljudskih prava i  uključenost osetljivih društvenih grupa.

„Romi, izbeglice, interno raseljna lica i druge ugrožene grupe, a posebno mladi među njima, imaju mnogo potencijala i svojim ljudskim kapitalom mogu u značajnoj meri da doprinesu napretku čitavog društva. Naša uloga je da pružimo podršku vlastima kako bi svaki pojedinac imao priliku da pruži pun potencijal. UNHCR je spreman da radi sa njima i za njih“, navela je Boneli.

Na tematskom dijalogu su, kao primer dobre prakse, predstavljeni rezultati projekta Lokalne inicijative za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja u Srbiji”,  koji su zajednički sprovodili UNDP i UNHCR. Zahvaljujući ovoj inicijativi 65 mladih Roma i Romkinja radili su kao volonteri UN-a u lokalnim institucijama i nevladinim organizacijama, gde su stekli nova znanja i iskustva, a njih 26 je nakon završetka volontiranja pronašlo posao. Važan rezultat projekta je i veća motivacija institucija na lokalnom nivou da nastave da angažuju predstavnike romske zajednice da rade na poboljšanju uslova života osetljivih grupa. U projekat su od ove godine uključeni i mladi iz izbegličke populacije.

Svih 65 UN volontera osnovali su Asocijaciju mladih volontera Srbije, koja je nastavila da pruža podršku romskoj zajednici tokom pandemije COVID-19, širenjem informacija o važnosti mera prevencije, deljenjem zaštitne opreme i pomaganjem romskoj deci da prate onlajn časove. Trenutno su angažovani u kampanji informisanja romske populacije o značaju vakcinacije protiv COVID-19. Zahvaljujući podršci vlade Velike Britanije, Kancelarije za IT i e-upravu i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, dosegli su preko 10.000 Roma u 25 opština.

Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji i Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
Icon of SDG 01 Icon of SDG 08 Icon of SDG 10

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve