Personalna asistencija postala je stalna usluga za osobe sa invaliditetom u Šapcu zahvaljujući podršci EU

Dragana Marković Matić živi u Šapcu, administrativnom centru Mačvanskog okruga u zapadnoj Srbiji. Ona ima reumatoidni artritis, koji je vremenom dovelo do toga da ima smanjenu pokretljivost, te potrebu za podrškom u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. „Ne mogu da funkcionišem samostalno, ne mogu da se krećem. Sa godinama, moji pokreti postaju sve ograničeniji“, kaže ona. Usled napredovanja bolesti, Dragana ima potrebu za stalnim negovateljem ili negovateljicom koji bi joj pomagali veći deo dana. Porodica i prijatelji bili su tu kao podrška, ali, prema njenim rečima: „Menjati moje ruke i noge je posao sa punim radnim vremenom.“

Dragana naravno nije jedina kojoj je potrebna personalna asistencija. Druge osobe sa invaliditetom u Šapcu imaju sličan problem. Članovi porodice se trude da pomognu, ali ne mogu uvek da budu prisutni onoliko koliko je potrebno. Alternativa je angažovanje personalnog asistenta/asistentkinje, ali to zahteva finansijske izdatke koje većina porodica ne može da priušti. Personalni asistenti takođe moraju da budu stručno osposobljeni za premeštanje osobe koja je u invalidskim kolicima u krevet ili u automobil, kao i za pomoć pri oblačenju i održavanju lične higijene. „Neko ko nikada nije imao kontakt sa osobama sa invaliditetom mora da bude obučen da pomogne, kako slučajno ne bi povredio sebe ili osobu o kojoj brine“, kaže Dragana.

Desetogodišnje putovanje

Dragana je članica Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga koje je pre 10 godina pokrenulo inicijativu da se ovaj problem reši uz pomoć lokalnih institucija. Udruženje je tada uspelo da u strategiju socijalne politike Šapca uvrsti samostalni život osoba sa invaliditetom. To što su donosioci odluka prepoznali potrebe osoba sa invaliditetom bio je veliki uspeh, međutim, budući da nije bilo finansijske niti druge podrške, bilo je potrebno još skoro deset godina da bi rezultat borbe ovog udruženja bio opipljiv.

Svetlo na kraju tunela počelo je da se nazire 2018. godine, kada je Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, uskočio sa podrškom. „Najvažnije je bilo da se napravi program obuke i da kroz njega prođu prvi kandidati koji su bili zainteresovani za pružanje usluge personalne asistencije osobama sa invaliditetom“, kaže Slaviša Savić, koji vodi Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga.

Uz podršku EU, a u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, udruženje je pronašlo ljude zainteresovane za pružanje usluge personalne asistencije, obučilo ih i licenciralo. U okviru istog programa uspeli su da pokrenu i pilot projekat podrške, zahvaljujući kome je za pet osoba sa invaliditetom obezbeđena usluga personalne asistencije tokom osam sati dnevno, dok je za četvoro njih ta usluga obezbeđena na četiri sata dnevno.

Zahvaljujući sprovođenju ovog pilot programa, Grad Šabac je uvideo koliko je važno trajno uvođenje usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom. To je rezultiralo odlukom Skupštine grada Šapca da ovu vrstu podrške uvrsti na listu redovnih usluga koje grad pruža. Usluga je već uključena u budžet za 2022. godinu, što znači da plate personalnih asistenata već sada pokriva, i nastaviće da pokriva, Grad Šabac.

„Uključivanje troška plata personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom u gradski budžet je ogroman napredak i veliki uspeh za nas. To ne bismo mogli da uradimo bez podrške ReLOaD programa, koji finansira EU“, kaže Slaviša.

Dragani i drugim Šapčanima koji žive sa invaliditetom sada je malo lakše, jer im je usluga personalne asistencije obezbeđena dok god im bude potrebna. „Kvalitet mog života se vidno poboljšao. Zahvaljujući mojoj personalnoj asistentkinji, ja sam samostalna“, kaže Dragana.

***

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj. Ciljevi programa uključuju jačanje demokratije i procesa EU integracija na Zapadnom Balkanu, unapređivanjem pravnog, finansijskog i šireg okvira za osnaživanje civilnog društva.

Više o ReLOaD-u saznajte ovde

****

Tekst originalno objavljen na sajtu webalkans.eu. 

Icon of SDG 10 Icon of SDG 17

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve