Katarina i njen tim u poslednjim satima hakatona koji je bio organizovan u prostorijama StartIt-a u Beogradu

S obzirom da će Portal eUprave uskoro proslaviti svoj deveti rođendan, neophodno je da se modernizuje i unapredi, a da se korisnicima olakša snalaženje na Portalu. Takođe je postalo neophodno da Portalu može da se pristupi ne samo preko računara, već i preko mobilnog telefona, ali i da usluga postane dostupna i osobama sa invaliditetom. Imajući sve ovo u vidu, organizovan je prvi državni hakaton pod nazivom #CodeGovernment. Šta je uopšte hakaton? U pitanju je višesatni događaj posvećen kodiranju i timskom pravljenju prototipova softverskih ili hardverskih rešenja. Iako su neki takmičarskog karaktera, svi hakatoni za cilj imaju deljenje znanja i iskustva, usvajanje novih veština kroz rad i povezivanje sa drugim profesionalcima.

Sedam programerskih timova izložilo je svoje predloge unapređenja korisničkog iskustva nacionalnog Portala eUprava na #CodeGovernment hakatonu, održanom od 25. do 27. maja 2018. u Beogradu i Nišu, u organizaciji Kancelarije za IT i eUpravu, Kabineta predsednika Vlade i Inicijative Digitalna Srbija. Cilj kojem su svi težili je bio olakšati građanima život tako da mogu bez čekanja u redu doći do potrebnih ličnih dokumenata. Događaj je podržao i Program UN za razvoj UNDP.

Na prvom državnom hakatonu sedam timova imalo je 48 sati da osmisli kako će poboljšati nacionalni portal eUprava. U Beogradu su dodeljene nagrade timovima Varhak i Voidvoide, dok je u Nišu nagradu dobio tim BitPoBit. Pobednički timovi su predložili savremeniji i svedeniji dizajn portala uz preglednu naslovnu stranu i pojednostavljeno kretanje po sajtu kao i korišćenje live chat usluge radi pojednostavljene komunikacije korisnika i portala. Pobednicima su dodeljeni vaučeri u vrednosti od po 2.500 dolara za kupovinu u prodavnicama IT opreme.

Izazov da građanima približi administraciju prihvatila je i dvadesetrogodišnja Katarina Dimić, studentkinja četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta koja je, sa kolegama i drugarima, Petrom, Aleksandrom i Dušanom, bila u jednom od sedam takmičarskih timova. Ovo je za Katarinu i njen tim drugi hakaton u kojem učestvuju.

Katarina objašnjava da su početne ideje timovi najpre izlagali mentorima koji su ih savetima i uputstvima usmeravali ka rešenjima koja bi bila najefikasnija u praksi. Organizatori su postavili preduslov za sva rešenja, da početna strana svakog korisnika bude personalizovana, a to znači da on vidi samo njemu relevantne usluge. Dakle, ukoliko ne poseduje auto, na personalizovanoj strani se korisniku ne pojavljuju podaci o registraciji. Sam korisnik unosi svoje podatke i bira vrstu usluga koju želi da koristi na portalu.

Posle dva dana rada na projektu, učesnici su predstavili nova rešenja u radu Portala eUprava koja će olakšati komunikaciju građana sa javnom administracijom i omogućiti pristup elektronskim uslugama građanima i privredi.

„Zadatak nije bio, kao u nekim drugim hakatonima, da pronađemo inovativno i revolucionarno rešenje, već da postojeće alate i mehanizme primenimo na postojeći Portal i učinimo ga lakim za navigaciju i sigurnim za svakog korisnika u Srbiji. Zato je jedan od naših predloga bio i unapređenje polja za pretraživanje u kojem biste, umesto formalnog naziva dokumenta ’putna isprava’, mogli uneti i ’pasos’ i ’pasoš’ i tako na dva-tri klika doći do željenog dokumenta“, ističe Katarina.

Pomoć u organizaciji prvog državnog hakatona je samo jedan od vidova podrške koju UNDP pruža Kancelariji za IT i eUpravu u okviru trogodišnjeg projekta „Srbija nadohvat ruke - Digitalna transformacija za razvoj“, koji finansira Vlada Velike Britanije.

Katarina mozga kako da portal eUPRAVA učini prijemčivijim i lakšim za snalaženje, kako bi svi građani mogli da dođu do svojih ličnih dokumenata brzo i lako, na par klikova
Icon of SDG 09

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve