Trideset mladih Roma i Romkinja odabranih na javnom konkursu trenutno pohađa tromesečnu obuku kako bi stekli nova znanja i veštine i angažovali se u u lokalnim samoupravama i/ili drugim vladinim ili nevladinim institucijama na lokalnom nivou. Obuku organizuju UNDP, UNHCR i Volonteri Ujedinjenih nacija (UNV) u Srbiji, kako bi pomogli učesnicima da utiču na društvene i političke procese u gradovima i opštinama u kojima žive i doprineli većem socijalnom uključivanju Roma.

Miloš je tridesetdvogodišnji Subotičanin čiji je san da jednoga dana da svoj doprinos razvoju zemlje kroz rad u diplomatiji.

Do ispunjenja sna, Milošu predstoji još nekoliko koraka, ali sa diplomom Pedagoškog fakulteta u džepu, a uskoro i master diplomom Fakulteta bezbednosti, uz jaku volju i naporan rad, Miloš je svakako prevalio dobar deo puta kako bi ovaj san postao java.

I dok Milošev san doseže do karijere u diplomatiji, snovi mnogih drugih Subotičana pripadnika romske nacionalne manjine se zaustavljaju mnogo niže, često uslovljeni niskim nivoom obrazovanja, lošim materijalnim uslovima ili slabim poznavanjem srpskog jezika.

Prema zvaničnim podacima, u Subotici živi 2.959 Roma i Romkinja. Ovaj broj obuhvata domaće stanovništvo, interno raseljene, kao i Rome povratnike iz zemalja Evropske unije. Najčešća zanimanja Roma i Romkinja u Subotici su trgovac na pijaci, muzičar ili sakupljač sekundarnih sirovina. Nezaposlenih je mnogo, a čak 93% njih nema završeno niosnovno obrazovanje.

Miloš kaže da je upravo nizak stepen obrazovanja jedna od glavnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju. „Obrazovanje menja svest i način razmišljanja pojedinca, daje mogućnosti u životu. Dobra strana je to što postoje afirmativne mere koje, na primer, dozvoljavaju romskim studentima da studiraju o trošku države, na fakultetu koji žele. Ipak, potrebno je više pažnje posvetiti obrazovanju, a posebno školovanju Romske dece i nakon završetka obavezne osnovne škole kako bi imali iste mogućnosti kao svi ostali. Dobra budućnost postoji samo ako daju sve od sebe i ako im sredina omogući da imaju jednake mogućnosti, bez obzira na nacionalnost i poreklo.“

Milošu se sada pruža prilika da svoje znanje iskoristi kako bi pomogao u rešavanju problema sa kojima se suočavaju Romi u Subotici.

Tokom obuke, Miloš i drugi mladi Romi i Romkinje uče o ljudskim pravima, diskriminaciji, pravno-nevidljivim licima, pristupu pravima za ranjive grupe i funkcionisanju lokalnih mehanizama za socijalnu inkluziju.

Sa stečenim znanjem polaznici i polaznice obuke biće angažovani u nekoj od lokalnih institucija, u 30 opština u Srbiji: Bačka Palanka, Bela Palanka, Beograd/Čukarica, Beograd/Zvezdara, Beočin, Bujanovac, Kostolac/Požarevac, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Lajkovac, Leskovac, Niš, Nova Crnja, Novi Beograd, Novi Bečej, Novi Pazar, Novi Sad, Obrenovac, Odžaci, Pančevo, Prokuplje, Smederevo, Subotica, Surčin, Valjevo, Vladičin han, Vranje, Vrnjačka banja i Zaječar. Tako će tako imati priliku da se uključe u društvene i političke procese u svojim opštinama i da zagovaraju interese romske zajednice na lokalnom nivou, u saradnji sa raznim zainteresovanim stranama.

Miloš bi najviše voleo da doprinese boljem stepenu obrazovanja Roma u svom gradu, ali uključiće se gde god da je to potrebno, jer želi da pomogne. Obuka koju sada prolazi doneće mu vredno iskustvo, vodeći ga za korak bliže na putu ka njegovom snu.

Icon of SDG 04 Icon of SDG 10

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve