Beograd, 10. jul – Zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Nemačke, tri srpske kompanije će započeti lokalnu proizvodnju više vrsta zaštitnih maski za lice i sistema za nadzor dezinfekcije ruku u zdravstvenim ustanovama. Ideje za inovacije u vreme krize koje su predložile ove kompanije izabrane su među 23 najinovativnija lokalna rešenja za smanjenje efekata pandemije COVID-19 u Srbiji, pristigla na poziv Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) iz marta ove godine.

U uslovima nedostatka vakcine i direktnog leka za Covid-19, mere prevencije su jedini način za zaustavljanje širenja infekcije. Upotreba zaštitnih maski je jedan od najdelotvornijih sredstava zaštite. SPIRIDON Nano Textile Technologies/FabLab Technologies proizvodiće više vrsta zaštitnih maski za lice: troslojnu hiruršku masku za jednokratnu i masku sa filterom za višekratnu upotrebu, kao i zaštitnu maske za lice od biorazgradivog materijala, dok će Šime CNC Mašinska obrada ponuditi respiratorne zaštitne maske od PVC materijala sa zamenjivim SMS filterom, za višekratnu upotrebu.

Rešenje koje je osmislio tim Mikro kontrol d.o.o. iz Beograda omogućiće da se razvije automatizovani sistem za nadzor higijene ruku u zdravstvenim ustanovama, što je pored fizičkog distanciranja i opreme za ličnu zaštitu, najvažnija mera sprečavanja širenja infekcije Covid-19. Sistem nadzora higijene ruku zasnovan je na tehnologiji „Internet of Medical Things“ (IoMT), koja zahvaljujući senzorima detektuje da li je prilikom ulaska iz jedne prostorije u drugu izvršena dezinfekcija ruku.

Ukupna vrednost ova tri rešenja je 127.500 američkih dolara, a očekuje se da će u narednim mesecima obezbediti kvalitetniju ponudu i bolju snabdevenost ličnom zaštitnom opremom na tržištu u Srbiji, i poboljšati efikasnost i nadzor u ispunjavanju higijenskih standarda koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u zdravstvenim ustanovama. 

Takođe, ova inicijativa će povećati sposobnost zdravstvenog sistema da se uhvati u koštac sa sličnim izazovima u budućnosti, ali i stimulisati inovacije, razvoj domaćih preduzeća i preduzetništva.

Rešenja za probleme u prevenciji, detekciji i lečenju bolesti Covid-19 koju izaziva korona virus, kao i inovativni načini za dezinfekciju i upravljanje medicinskim otpadom predstavljeni su i na posebnoj platformi dostupnoj na adresi: https://covid19response.undp.org.rs/sr/.

Icon of SDG 03 Icon of SDG 17

UNDP UNDP u svetu

A

Albanija Alžir Angola Argentina Avganistan Azerbejdžan

B

Bahrein Bangladeš Barbados Beliz Belorusija Benin Bocvana Bolivija Bosna i Hercegovina Brazil Burkina Faso Burundi Butan

Č

Čad

C

Centralnoafrička Republika

Č

Čile

C

Crna Gora

D

Demokratska Narodna Republika Koreja Dominikanska Republika Džibuti

E

Egipat Ekvador Ekvatorijalna Gvineja El Salvador Eritreja Esvatini Etiopija

F

Filipini

G

Gabon Gambija Gana Gruzija Gvajana Gvatemala Gvineja Gvineja Bisau

H

Haiti Honduras Hrvatska

I

Indija Indonezija Irak (Republika) Iran Istočni Timor

J

Jamajka Jemen Jermenija Jordan Južna Afrika Južni Sudan

K

Kambodža Kamerun Kazahstan Kenija Kina Kipar Kirgistan Kolumbija Komori Kongo (Demokratska Republika) Kongo (Republika) Kosovo* (po rezoluciji 1244) Kostarika Kuba Kuvajt

L

Lao NDR Lesoto Liban Liberija Libija

M

Madagaskar Malavi Maldivi Malezija Mali Maroko Mauricijus i Sejšeli Mauritanija Meksiko Mijanmar Moldavija Mongolija Mozambik

N

Namibija Nepal Niger Nigerija Nikaragva

O

Obala Slonovače

P

Pacifik Pakistan Panama Papua Nova Gvineja Paragvaj Peru Program pomoći palestinskom narodu

R

Ruanda Ruska Federacija

S

Samoa (predstavništvo za više zemalja) Sao Tome i Principe Saudijska Arabija Senegal Severna Makedonija Sijera Leone Sirija Somalija Srbija

Š

Šri Lanka

S

Sudan Surinam

T

Tadžikistan Tajland Tanzanija Togo Trinidad i Tobago Tunis Turkmenistan Turska

U

Uganda Ujedinjeni Arapski Emirati Ukrajina Urugvaj Uzbekistan

V

Venecuela Vijetnam

Z

Zambija Zelenortska ostrva Zimbabve